Vedd a helyit!

A “Vedd a helyit!” mozgalmat, a Szatmári Ízek Háza Szociális Szövetkezet hívta életre 2012-ben.

A mozgalom célja egy olyan fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó, őstermelőket és az organikus élelmiszerek iránt érdeklődő vásárlókat összekötő csoport létrehozása volt, ahol minden szereplő elkötelezett a tudatos fogyasztás és a lelkiismeretes gazdálkodás felé. Hasonló példák szerte a világon vannak, (lásd: Fair Trade Movement), de hazánkban hasonló kezdeményezések eddig még nem jutottak a megvalósítás fázisába.

Az üzenet, mely szerint igen is fontos az eljövendő generációk egészséges szellemi és fizikai fejlődéséhez, hogy tisztában legyenek az előnyeivel a helyi termelők által elkészített élelmiszerek fogyasztásával nem új keletű. Ám azzal nem biztos, hogy mindenki tisztában van, hogy vásárlásainkal hatással vagyunk szűkebb környezetünk ökológiai és szociológiai folyamatainak alakulására. A mozgalom, ezért különösképpen fontosnak tarja, hogy felhívja a figyelmet az ős és kistermelő családi vállalkozások helyzetére, így hozva helyzetbe azokat, akik a leginkább megérdemlik azt. A kapcsolat persze kétirányú, hiszen a termelő és vásárló közötti bizalmi kapcsolat megköveteli a termelőktől is, hogy minden esetben csak kiváló és ellenőrzött minőségű termékeket juttassanak el a fogyasztók felé. Ezért a “Vedd a helyit!” mozgalom másik fontos küldetése, egy olyan minőségbiztosítási rendszer kialakítása, amelyben mind a termelő mind a vásárló egyformán érdekelt abban, hogy ez a folyamat hosszútávon is fenntartható egyen. Ehhez a munkához várjuk a hozzánk hasonlóan elkötelezett termelők, kereskedők, non profit szervezetek jelentkezését, hogy mindannyiunk közös munkája álltal tegyük élhetőbbé a világunk.

A “Vedd a helyit!” mozgalom földrajzi elhelyezkedésénél fogva eddig főképpen a Szatmár-Beregi régióban térképezte a fel a lehetséges kapcsolatokat termelőkkel, de természetes nyitott az ország minden pontjáról történő megkeresésekre is.

 

 

Ugrás boltunkhoz

Vissza a főoldalra

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.