Hagyományos lekvárfőzés
Két 100 literes üstben sűrűsödik a kert gyümölcse. Először a meggy, majd a szilva és már ősszel az alma és a birs.
Júniusban érik a meggy a szövetkezet kertjében ...,
... amit mi leszedünk.
Ládákba gyűjtjük ...
... és gondosan átválogatjuk.
Először előfőzzük ...
, ... majd ciberézzük.
A ciberézés.
A ciberézés után kezdődik az öregítés.
Egy pillanatra sem megállva a keveréssel ...
, ...folyamatosan táplálva a tűzet, ...
... Klári néni irányításával főzzük tovább.
Augusztusban a szilvával folytatjuk.
Ezt nem szedjük, hanem verjük.
Aztán paloljuk, azaz megszabadítjuk a levél, és ágmaradványoktól a termést.
Válogatjuk és gondosan megmossuk.
Először ezt is előfőzzük, ...
... majd ciberézzük.
A szilva ciberézése.
Végül Klári néni vezetésével készre főzzük.